Hvad er DLPI?
Dansk LandbrugsPlast Indsamling er et partnerskab for branchens virksomheder, der har til formål, at genanvende og udsortere plast og emballager i form af agro-folier, big bags, plastsække, plastdunke og øvrig plastemballage i landbruget. DLPI arbejder på vegne af DAKOFO’s- og Dansk Planteværn’s medlemmer, herudover er Arla Food på deres leverandører vegne deltagende.
Hvorfor etablerer I DLPI?
Branchen har en forpligtelse til at sikre ansvarlig bortskaffelse af den plastik, som vi emballerer og opbevarer produkterne i. Samtidig bliver plasthåndtering en større og større opgave på landbrugsbedrifterne med det politisk fastsatte krav om udsortering fra 2025. Endeligt har EU defineret et udvidet producentansvar for plast. Alt dette bliver løst kollektivt, simpelt og effektivt via DLPI.
Hvordan er DLPI organiseret?
DLPI skal ledes af en bestyrelse medrepræsentanter fra grovvarebranchen, samt repræsentanter fra relevante virksomheder, der ikke er DAKOFO-medlemmer, men har interesse i DLPI-samarbejdet. Administrationen af organisationen varetages af DAKOFO.
Hvem finansierer DLPI?
DLPI vil finansiere sine aktiviteter via betaling fra virksomheder, der ønsker at DLPI overtager ansvaret for indsamling og oparbejdning af plastemballage. Tilbuddet om afhentning af øvrig landbrugsplast (folier, bindegarn- og net mm.) er den enkelte landbrugsbedrifts ansvar, og finansieres dermed selv af den enkelte landbrugsbedrift.
Hvordan hjælper DLPI den enkelte landmand?
Et moderne landbrug skal håndtere store mængder emballage og plast. Målet med DLPI er, at ordningen skal bygge på afhentning direkte i landbruget suppleret med mulighed for. DLPI tilbyder én samlet løsning for den enkelte landmand, hvorigennem både emballage (big bags, kemidunke mm.) og landbrugsplast til udsortering (folier, bindegarn- og net mm.) afhentes. Senere er målet, at der også etableres en mulighed for egen-indlevering af plast til indsamlingsstationer.
Hvornår er DLPI oppe og køre?
DLPI vil begynde indsamling af ikke-emballager, altså folier, bindegarn- og net mm. Forventeligt fra 1. juni 2025, når tilmelding til indsamlingen og optimeringen af afhentningen er færdiggjort. Indsamling af emballager, altså kemidunke, bigbags, plastsække mm., starter i efteråret 2025.
Hvordan tilmelder man sig DLPI?
Tilmelding til DLPI vil foregå igennem affaldshåndteringsvirksomheden Posibi. Via Posibi’s tilmelding vil man blive bedt om at opgive virksomhedsoplysninger og estimeret plastmængde til afhentning. Posibi vil derefter sørge for at planlægge den mest optimale rute for afhentning hos den tilmeldte virksomhed, og dernæst afhente plasten når den samlede plastmængde i området er stor nok.
Hvorfor bruger I ikke bare det eksisterende affaldshåndterings-system?
Via DLPI tilbydes en løsning, som samler forskellige politiske initiativer og reguleringer, for effektivt at kunne håndtere branchens emballager og plast i et samlet set up. DLPI er en brancheløsning for landbruget, hvorigennem der sikres en høj grad recirkulering og sporing af diverse fraktioner, samt optimeret rutekørsel – til gavn for både klima og miljø. Dermed står DLPI for en kollektiv og effektiv løsning.
Hvordan er I kommet frem til 12.000 ton plast i landbruget?
I alt 18 virksomheder har bidraget med data om plast, hvilket svarer til, at vi har fået afdækket mere end 90 af det samlede plastforbrug. Tallene dækker over virksomhedens eget forbrug af plast til emballering samt virksomhederne salgs af plast til landbrugsbedrifternes egen plast (folier, bindegarn- og net mm.). Landbrugsbedrifternes egen plast ud gør tre fjerdedele af plastmængden, hvorimod emballage fra producenterne udgør én fjerdedel af plastmængden.
Hvilke typer affald indsamler DLPI i landbruget?
DLPI er tiltænkt at håndtere emballager og forskellige typer agro-folie, hvor hovedfokus er på erhvervsaffald. Dette omfatter blandt andet bigbags, plastsække, plastdunke og lignende emballagetyper. Plastaffald fra husholdninger er ikke omfattet af DLPIs ordning.
De to plasttyper – emballageplast og landbrugsplast – indsamles hver for sig og på forskellige tidspunkter. Dette sikrer en effektiv affaldshåndtering med fokus på mængdekontrol og sporbarhed.